Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov® a luat ființă în anul 1986 la Iași, unde a beneficiat de îndrumarea renumitului Cvartet Voces. Și-a început activitatea concertistică foarte curând după constituire prin participarea în cadrul festivalurilor și stagiunilor camerale din România.
Prima apariție în fața publicului brașovean a avut loc în anul 1988, când cvartetul a obținut Premiul I la Concursul de interpretare pentru cvartete studențești, din cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră – ediția XIX. Au urmat apoi Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Cvartet de Coarde, Mozart – Salzburg, Austria, Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Muzică de Cameră, Vincenzo Bellini – Caltanissetta, Italia, Marele Premiu – Rovere d’Oro la Concursul Internațional de Muzică de Cameră – San Bartolomeo al Mare din Italia.
Artiștii Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov ® s-au perfecționat la cursuri de măiestrie din Marea Britanie cu Hugh Maguire (prim-violonist al cvartetului Allegri) și cu membrii cvartetului Alban Berg. De asemenea, au lucrat la Salzburg cu Walter Levin (prim-violonistul cvartetului La Salle), la Londra cu membrii cvartetului Amadeus și cu Milan Škampa (membru al cvartetului Smetana).
Au concertat atât pe scenele de concert din România, cât și pe cele din străinătate în Marea Britanie, Franța, Japonia, Italia, Germania, Austria, Spania, Turcia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croația, Olanda, Bulgaria, Cipru, Suedia şi Rusia.
Componența cvartetului s-a schimbat de-a lungul anilor, dar asta nu a împiedicat aniversarea a 35 de ani de activitate concertistică a cvartetului Gaudeamus. Membrii actualei formule sunt implicaţi şi în activitatea didactică, Lucia Neagoe, Raluca Irimia şi Ştefan Neagoe sunt profesori asociaţi, iar Leona Varvarichi este lector universitar la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov.
Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov ® se numără printre puținele formații din lume care au reușit să interpreteze două Integrale a Cvartetelor de coarde. În 2021 au interpretat în trei ediții Integrala Cvartetelor de coarde de Beethoven (Iași, Brașov și Genova) iar în 2022 Integrala Cvartetelor de coarde de Șostakovici. Sunt singurii din țară care au realizat un astfel de proiect.
©2024+ Filarmonica Brașov. Toate drepturile rezervate.