Cine suntem

Noua imagine a Filarmonicii pe care o iubești

Suntem aici de la 1878. Cântăm de aproape 150 de ani, iar muzica noastră face orașul să vibreze. De la o generație la alta am evoluat, am crescut, ne-am perfecționat arta interpretativă. De la o generație la alta, am adus bucurie iubitorilor de muzică. Orchestră și public, am fost dintotdeauna părți ale unui întreg, ale unui cerc select, format în jurul muzicii nemuritoare — dincolo de trecut și de prezent, de vechi și de nou, de clasic și de modern.


Suntem aici să ducem mai departe moștenirea noastră culturală. Împreună.


Istoria Filarmonicii Brașov

Societatea Filarmonică din Brașov, la 1879

De mai bine de 146 de ani, Filarmonica Brașov este una dintre cele mai prestigiose instituții de cultură din România având o istorie îndelungată și bogată în tradiție muzicală.

George Enescu, marele nostru muzician, afirma într-un interviu acordat după concertul susținut cu orchestra Societății Filarmonice din Brașov:
„...la sași am descoperit o cultură muzicală uimitoare, extraordinară. Așa, la Brașov ei au o merituoasă orchestră simfonică”.

O scurtă istorie în date și fapte întinsă pe 3 secole - sfârșit de secol 19, început de secol 21 - consemnează la data de 6 mai 1878 primul eveniment cultural al Societății Filarmonice Brașovene „Kronstaedter Philharmonische Gessellschaft”.

Concertul simfonic a fost susținut de membrii asociației diletanților din Brașov și membrii capelei orășenești sub bagheta lui Anton Brandner – fondatorul și coordonatorul Societății filarmonice.

Asociația înființată în prima etapă din inițiativa sașilor brașoveni, avea să cuprindă în scurt timp întreaga comunitate incluzând în acest mare proiect cultural cetățeni ai urbei: sași, români, maghiari, evrei și alții. Printre membrii de onoare ai societății se număra chiar George Enescu.

sgfhgdfhd fghdgfhdfg

George Enescu (1881-1955)

Funcția de președinte al Societății Filarmonice Brașovene au îndeplinit-o, între 1878 și 1944 (în ordine cronologică): 

  • Karl Maager – deputat în Reichstag
  • Franz von Brennerberg – primar
  • Dr. Karl Matyeka – profesor de liceu
  • Dr. Friedrich Jekel – viceprefect
  • Dr. Ernst Pawelka – medic
  • Gottfried Gunnescg – consilier forestier 
  • Samuel Biemel – director de hotel
  • Dr. Gustav Philippi – procuror municipal
  • Dr. Carl Flechtenmacher – medic

Timp de 66 de ani (1878 – 1944) Filarmonica Brașov a evoluat și și-a consolidat poziția ca instituție culturală de referință regională, apoi națională. Programele muzicale complexe cuprindeau lucrări ale compozitorilor: J. Haydn, W. A. Mozart, F. Schubert, R. Schumann, L. van Beethoven.

Au concertat pe scena brașoveană în compania orchestrei: Joachim și J. Brahms, (1878), F. Mendelssohn-Bartholdy, H. Berlioz, R. Strauss (1921), Gh. Dima, P. Richter, Felix von Weingartner (1923), G. Enescu (1923, 1928, 1930), Edwin Fischer, Joseph Prunner și alții.

Destinele muzicale ale Societății Filarmonice Brașovene au fost coordonate pentru început de Anton Brandner (1878 – 1903) și după moartea acestuia, de către concertmaestrul timpului – violonistul Max Krause (1903 – 1917).


Întreruptă vremelnic în ultimii 2 ani ai Primului Razboi Mondial, activitatea concertistică este reluată sub îndrumarea dirijorului P. Richter (1919 – 1935) când, pe lângă concertele orășenești, acesta inițiază și deplasările zonale.


În 1924 se realizează în colaborare cu Societatea Muzicală Sibiană – primul „Festival de muzică clasică” a căror următoare ediții au fost în anii 1926 și 1927. Deși afectată de criza economică a anilor 1930, viața culturală nu a fost abandonată. Ea s-a desfășurat în regim de avarie până în anul 1936 când Viktor Bickerich (organist la Biserica Neagră și profesor la Liceul J. Honterus) preia funcția de dirijor și coordonator al Societății Filarmonice revigorând și însuflețind viața culturală a orașului și a țării în perioada 1936 – 1944.

Anton Brandner (1840-1900)

În paralel cu Societatea Filarmonică, în anul 1941 profesorul și dirijorul Dinu Niculescu împreună cu un grup de muzicieni români înființează Societatea Filarmonică Română, care la data de 2 septembrie 1945 devine „Asociația Filarmonică Română din Brașov”, avându-l ca președinte pe compozitorul Tiberiu Brediceanu. Concertul inaugural al noii filarmonici are loc la data de 15 iunie 1945 sub bagheta dirijorului Dinu Niculescu. În luna octombrie al aceluiași an, numele orchestrei formate se completează, devenind „Asociația Filarmonică Gh. Dima”.


După anii grei al celui de-al Doilea Război Mondial, meritul de a reorganiza și reconfigura structura noii orchestre simfonice a filarmonicii, îi revine necontestat marelui dirijor și profesor Dinu Niculescu. Timp de două decenii, acesta revigorează viața artistică atât în evoluția excepțională a colectivului de muzicieni, cât și în rândul publicului larg auditor prin concerte simfonice și camerale, concerte lecții pentru copii, susținute atât în urbea natală cât și în turnee în întreaga țară, pe scenele marilor sau micilor orașe, dar și în fabrici sau întreprinderi, punându-se astfel baza viitoarei filarmonici de stat – astăzi Filarmonica Brașov.

În perioada anilor 1960 – 1970, dirijorii I. Ionescu – Galați și Mircea Lucescu, împreună cu solistul Liviu Teodor Teclu, marcau prin „concerte eveniment” valoarea și forța colectivului deja format, considerat drept „cea mai bună orchestră din provincie”.

Câțiva ani mai târziu, muzicologul Romeo Alexandrescu scria în ediția cu nr. 5 a Revistei Muzica (1975): „La Filarmonica Gheorghe Dima, potrivit unei tradiții de larg ecou în public, anul simfonic s-a încheiat cu un concert Johann Strauss. Se poate afirma fără nici o exagerare că a nu fi ascultat acest concert este egal cu a nu cunoaște îndeajuns nici Filarmonica Brașovului, nici pe muzicianul de larg ecletism, Ilarion-Ionescu Galați”.

De numele marelui dirijor Ilarion-Ionescu Galați se leagă cel mai mare reviriment al Filarmonicii Brașov. Aflat la conducerea acesteia între 1973 – 1986, Maestrul este cel care a reușit să deschidă drumul spre afirmarea internațională atât a orchestrei simfonice, cât și a orchestrei camerale. A inițiat concursul internațional de dirijat „Dinu Niculescu”, a fost fondatorul „Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră” (1970) – desfășurat timp de 30 de ediții consecutive, apoi periodice, ajungându-se în acest an, 2024, la a 43-a ediție. Repertoriul abordat a cuprins capodopere a istoriei muzicii, de la baroc până la marile lucrări ale secolului XX, dar mai ales a introdus atenției publicului creația muzicii românești. 

Richard Strauss și Paul Richter la Brașov în 1921

Un rol extrem de important în reîntinerirea Orchestrei simfonice, precum și în reluarea ciclurilor concertelor-lecție, l-a avut dirijorul permanent Ovidiu Dan Chirilă, care a ocupat funcția de Director al Filarmonicii Brașov în perioada 1996-2004.

Începând din ianuarie 2005, pentru aproximativ 2 ani, funcţia de Director General al filarmonicii va fi deţinută de doamna Prof. Univ. Dr. Stela Drăgulin. De asemenea, pentru cea mai modernă sală din istoria filarmonicii – Sala Patria – un aport însemnat în realizarea și definitivarea proiectului (denumit „Reabilitarea Clădirii Cinematografului Patria”) a avut-o Cecilia Doiciu, aflată la conducerea instituției între anii 2007 – 2010.

Sub conducerea directorului Liviu Mateș, Filarmonica Brașov a susținut o bogată activitate concertistică în cadrul fiecărei stagiuni, având angajați instrumentiști de o reală valoare artistică, dirijori și soliști de renume național și internațional. În perioada 2017-2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii Brașov a fost condusă de violoncelistul Anton Niculescu. 


Ilarion Ionescu-Galați (n. 1937)

În 24 septembrie 2020, pianistul Ioan Dragoș Dimitriu devenea cel mai tânăr director al Filarmonicii Brașov. Conducerea tânărului pianist a fost cu siguranță una cu multe inițiative noi și cu un management diferit. A mărit și întinerit orchestra, lucru care i-a permis abordarea unui amplu program simfonic, a adus orchestra în mijlocul cetățenilor prin concertele organizate în piațetele orașului și a organizat unul dintre cele mai importante turnee ale Filarmonicii Brașov, alături de violonistul Maxim Vengerov în cele mai importante săli de concerte din Anglia (2022).


Din octombrie 2023 și până în prezent interimatul managerial i-a revenit concertmaestrului Sebastian Tegzeșiu care a reușit să transforme fiecare concert simfonic într-un eveniment cultural de excepție, îndelung aplaudat de publicul larg meloman, atât prin programele muzicale prezentate spre audiție, cât și din punct de vedere a invitaților de marcă, punând astfel orchestra Filarmonicii Brașov în atenția orașului, a țării și a vieții muzicale internaționale.


9 aprilie 2024 reprezintă un moment istoric pentru țara noastră în ceea ce privește lumea muzicii clasice. Orchestra Filarmonicii Brașov a susținut un turneu la Berlin pentru a marca printr-un concert de gală, cei 200 de ani de la premiera Simfoniei nr. 9 de Ludwig van Beethoven, eveniment desfășurat în Großer Saal a Berliner Philharmoniker, sub bagheta maestrului Daisuke Soga, orchestra simfonică oferind o interpretare vibrantă și profund emoționantă a lucrării.


În ansamblu, Filarmonica Brașov reprezintă un pilon important al vieții culturale din Brașov și continuă să aducă bucurie și inspirație publicului său prin intermediul concertelor și evenimentelor muzicale de înaltă calitate.

Repere în timp

Oprește-te mai jos, la cele mai importante momente ale Filarmonicii Brașov.


©2024+ Filarmonica Brașov. Toate drepturile rezervate.